WAT IS HYPNOBIRTHING®?

In mijn eigen zwangerschap kwam ik in aanraking met Hypnobirthing. Ondanks dat ik mezelf zie als een nuchter en down to earth persoon kon ik mezelf helemaal vinden in deze filosofie. Waarom leerden wij dit niet op school? Waarom had niemand dit ooit eerder uitgelegd? Ik weet zeker dat vrouwen de bevalling dan anders zouden beleven!

Door HypnoBirthing voelde ik me krachtig en klaar voor de bevalling. Ik begreep door HypnoBirthing waardoor bevallingen stagneren en niet als positief kunnen worden ervaren. En nog belangrijker: ik leerde samen met mijn partner hoe we ervoor gingen zorgen dat mijn lichaam ongestoord haar werk kon doen en dat ik keuzes had die echt het verschil gingen  maken.

Dagelijks denk ik terug aan een prachtige, kalme, vlotte geboorte. Ik herken mij totaal niet in de negatieve bevallingsverhalen.

Het was een magische ervaring...

Omdat ik alle moeders, geboortepartners en kindjes zo’n mooie ervaring gun volgde ik de HypnoBirthing® docent opleiding. En heb ik STUDIO HYPNOBIRTHING opgericht. Niks zweverigs of sufs maar een hippe en praktische cursus. Omdat ik merk dat er toch nog veel vragen (en vooroordelen) zijn over HypnoBirthing®, heb ik de meest gestelde vragen hieronder voor jou opgesomd.

Mocht jouw vraag er niet tussen staan neem dan vooral contact met mij op.
Ik help je graag.

Veelgestelde vragen

HypnoBirthing is zowel een filosofie als een techniek en is een fijne manier om door middel van (zelf)hypnose je ervaring van de bevalling positief te ervaren. Tevens is het een complete cursus ter voorbereiding op de geboorte. HypnoBirthing is gebaseerd op de nieuwste kennis van neurowetenschappen en hoe de geest werkt én samen werkt met het lichaam, het ‘hypno’ gedeelte. Het ‘birthing’ gedeelte leert je hoe het vrouwelijk lichaam is ontworpen om te bevallen, en hoe je omstandigheden kunt creëren die bevorderlijk zijn voor een comfortabele bevalling. Dit alles draagt bij aan een kalme, zelfverzekerde en positieve bevalling. Het geeft je veel informatie, zodat je je eigen keuzes kunt maken, weloverwogen beslissingen kunt nemen en je de regie zal houden, wat leidt tot een positieve ervaring van de geboorte – hoe je je baby ook ter wereld brengt. 

Met HypnoBirthing leer je alles over hoe je geest werkt, de macht van de geest over het lichaam en hoe we de geest kunnen trainen om voor je te laten werken (en niet tegen je te werken) tijdens de zwangerschap maar vooral tijdens de bevalling. Je leert ook hoe je verbazingwekkende zwangere lichaam werkt, en hoe het is ontworpen om ook tijdens de bevalling perfect te werken.
In onze hedendaagse maatschappij zijn we veel minder naar ons lichaam gaan luisteren en tijdens de cursus leer je weer op je eigen intuïties te vertrouwen en te ontdekken hoeveel kracht er in je lichaam schuilt

Het beste moment om te beginnen met de cursus HypnoBirthing is.. wanneer jij wil!
Sommige moeders kiezen ervoor om vroeg te beginnen zodat ze veel kunnen oefenen en de technieken opnemen in hun dagelijkse routine. De kennis en het opgebouwde vertrouwen kan mee worden genomen naar de afspraken met de verloskundige en de informatie over bewust zwanger zijn kan gelijk worden toepast.
Anderen wachten liever tot het derde trimester met het uitzicht op het verlof zodat ze meer tijd hebben om zich te focussen zonder de stress en afleiding van het werk/verplichtingen. Zodat ze iedere dag kunnen oefenen met de technieken.
De meeste koppels starten rond 20 weken zwangerschap maar ik heb ook al veel koppels mogen begeleiden die veel dichter bij hun uitgerekende datum zaten. Of die niet konden wachten en met 16 weken zwangerschap al aansloten.
Wanneer je ook begint met de cursus HypnoBirthing het zal ervoor zorgen dat je alle tools, kennis en vertrouwen hebt om positief terug te kijken op de geboorte van jullie kindje.

Met Studio Hypnobirthing wil ik de manier hoe er naar bevallen wordt gekeken veranderen.

Absoluut niet. Laat ik één ding voorop stellen. Er is geen goede of foute manier om te bevallen – elke geboorte van een baby is uniek. Hypnobirthing is niet alleen voor diegenen die een ‘natuurlijke’ bevalling plannen. Een “Hypno”geboorte is niet per se thuis, in bad, in het donker, met het zachte licht van een zoutlamp! Natuurlijk kun je hiervoor kiezen, maar er zijn ook moeders die in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of in een operatiekamer bevallen die ook een hypnoboorte hebben. Zeker in mijn hypnobirthing cursussen bereid ik je voor op een kalme en positieve bevallingservaring – of het nu een natuurlijke bevalling is, of als je op een of andere manier hulp nodig hebt. Hypnobirthing kan je in al deze scenario’s enorm helpen.

YES! Tijdens de cursus heb ik het over geboortepartners. Ondanks dat de geboortepartner in de meeste gevallen de vader betreft. Kan het ook de moeder zijn (voor paren van hetzelfde geslacht) of een ander vertrouwenspersoon die bij de bevalling aanwezig zal zijn. Het kan enorm nuttig zijn om je geboortepartner bij je te hebben tijdens de cursus. Een van de voordelen van samen een cursus HypnoBirthing doen, is dat je leert werken als een team. Je geboortepartner leert hoe hij of zij jou perfect kan ondersteunen om het proces te voorspoedigen. (Geboorte)partners krijgen een rol om jouw zowel fysiek als emotioneel te ondersteunen! Want niemand wil een toeschouwer zijn. 

Er zijn steeds meer verzekeraars die een deel van de cursus HypnoBirthing®  vanuit de aanvullende verzekering vergoeden. 
STUDIO HYPNOBIRTHING is aangeloten bij de verenigiging van Hypnobirthing Nederland & België en komt daardoor in de meeste gevallen in aanmerking voor een vergoeding. Als je wilt weten of je voor een vergoeding in aanmerking komt, kan je dit het beste navragen bij jouw zorgverzekeraar.

Andere zwangerschapscursussen hebben de neiging om te leren ‘omgaan met pijn’. HypnoBirthing is gebaseerd op het uitgangspunt dat een gezonde vrouw, met een ongecompliceerde zwangerschap, op een comfortabelere manier kan bevallen, zonder onnodige interventies. In de cursus HypnoBirthing leer je begrijpen dat pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door hormonen (gecreëerd door spanning), je leert deze spanning los te laten en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw lichaam het hormoon Endorfine aan maakt.  Endorfine is het ‘feel good hormoon’ en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Endorfine maak je van nature aan als je ontspannen en gelukkig bent.  HypnoBirthing-moeders leren specifieke ademhaling en totale ontspanning, Het resultaat daarvan is een kortere en comfortabelere bevalling voor moeder en baby.

Tijdens de cursus leer je begrijpen hoe de geboortespieren en hormonen in perfecte harmonie kunnen samenwerken – zoals ze ontworpen zijn – wanneer je lichaam voldoende ontspannen is en je de geboorte vertrouwt. Je leert hoe je deze diepe ontspanning kunt bereiken, zonder angst, en je leert je natuurlijke geboorte-instincten te gebruiken voor een kalme, zelfverzekerde en relaxte geboorte. Veel vrouwen die in hypnose bevallen, (waaronder ikzelf) omschrijven de weeën als een intense sensatie, maar hebben dit niet per se als ‘pijnlijk’ ervaren.
Wanneer de belangrijkste oorzaak van pijn en angst, die de bevallings spieren verkrampen wordt opgelost en de juiste technieken en tools worden toegepast kan de bevalling in een kortere periode en veel comfortabeler worden ervaren. 
Deze vaardigheden leiden tot kortere bevallingen en dus minder medische interventies. Hoewel HypnoBirthing geen pijn- of interventievrije uitkomst belooft en ook niet kan beloven, zeggen ouders die het gebruiken dat ze een positieve ervaring hebben, zelfs als dingen niet volgens plan verliepen.

Helaas zijn angst, bezorgdheid en onwetendheid over bevallingen en hoe vrouwenlichamen ontworpen zijn om te bevallen, heersend in onze maatschappij. Denk maar aan hoe je bevallingen ziet in films, soapseries of in vlogs – dramatisch, veel geschreeuw, veel angst.. Hoe gek het ook klinkt maar dat is allemaal drama voor vermaak. Want een kalme en relaxte geboorte op tv zal waarschijnlijk ook minder kijkers trekken. Maar daarom zijn we als samenleving vergeten dat we eigenlijk instinctief ‘weten’ hoe we een baby ter wereld moeten brengen – als we de juiste omgeving hebben en de juiste steun en mentaliteit.  De meeste vrouwen voelen enige spanning of zelfs angst voor de bevalling, en vaders ook. Ze maken zich zorgen over hoe ze het zullen doen, misschien voor de eerste keer omdat het onbekend is, of vanwege een minder fijne eerdere ervaring. Hypnobirthing werkt om deze angsten weg te nemen, je informatie te geven zodat je weet wat er kan gebeuren, je verschillende paden en opties te tonen, en je eenvoudige maar zeer effectieve hulpmiddelen te geven om je angst om te keren. Zo kijken zowel jij, als je partner uit naar de bevalling en de geboorte van jullie kindje.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken; elke Hypnobirthing-moeder is in een staat van volledig bewustzijn tijdens de bevalling. Hypnobirthing leert je om in en uit hypnose te gaan wanneer je maar wilt. Je bent je te allen tijde bewust van je omgeving en wat er om je heen gebeurt. Er kunnen momenten zijn dat je ervoor kiest om je niet bewust te zijn en dat is volkomen normaal. Dit zal een moment zijn waarin je kunt besluiten om je volledig te concentreren op wat jij en je kindje aan het doen zijn. Je zult nog steeds weten wat er om je heen gebeurt, maar je kunt er gewoon voor kiezen er geen aandacht aan te schenken. Laat de gedachte aan hypnose je niet afschrikken. Hypnobirthing is gewoon een manier om jezelf in een diepe staat van ontspanning te brengen, zodat je lichaam kan doen wat het moet doen om je kindje geboren te laten worden.

Net zoals elke vrouw en elke zwangerschap anders is, geldt dat ook voor elke zorgverlener. Het is belangrijk dat je een zorgverlener vindt die dezelfde filosofie over de geboorte heeft als jij. Dat gezegd hebbende, zijn de meeste zorgverleners enthousiast over HypnoBirthing® en de vele voordelen hiervan.

Juist! Een cursus Hypnobirthing helpt je om de angsten die je rondom die bevalling hebt los te laten. Het loslaten van angst is uiterst belangrijk als het gaat om de bevalling, want wanneer je de bevalling nadert met onopgeloste angst en stress, is je lichaam al in de verdedigingsmodus. Je lichaam wordt in de ‘vecht, vlucht of bevriezen’-reactie gestuurd en als zodanig wordt voorkomen dat je baarmoeder functioneert zoals de natuur het bedoeld heeft. Dit leidt weer tot spanning en deze spanning leidt tot pijn. In mijn Hypnobirthing-cursussen leer je het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen en zie je dat geboorte iets is om te koesteren in plaats van te vrezen.

De 10 voordelen van HypnoBirthing®